Programma

Programma 3 - Economie en inkomen

Ambitie van het programma

Een sterke economie biedt kansen aan inwoners op werk en inkomen. Dit draagt bij aan financiële zekerheid en zorgt voor sociale cohesie. We zetten daarom in op brede economische ontwikkeling waarin iedereen kan meedoen. Een economie die bijdraagt aan de welvaart en het welzijn van onze inwoners en ondernemers en die inspeelt op de uitdagingen van nu en de toekomst zoals bijvoorbeeld de energietransitie.

We investeren doorlopend in een goed vestigingsklimaat, versterking van de Apeldoornse economie en de aantrekkelijkheid van de gemeente om te wonen, werken, leren en recreëren. De ruimte voor bedrijven is schaars en de groei van Apeldoorn zorgt voor nieuwe vraag. Ook de komende jaren zetten we in op voldoende ruimte om te ondernemen en om dichtbij huis te kunnen werken. Samen met bedrijven en in regionaal verband werken we aan het toekomstbestendig maken van onze bedrijventerreinen. Impact ondernemen levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke doelen die wij als gemeente nastreven. We ondersteunen impact ondernemers via ons eigen inkoopbeleid en stimuleren impactvolle groei van starters en scale-ups. Daarnaast ondersteunen we ondernemingen op het gebied van digitale veiligheid en duurzaamheid. Door de inzet van proactief relatiemanagement versterken wij onze gemeente brede dienstverlening en bouwen we aan Apeldoorn als netwerkstad.  

Een betaalde baan is over het algemeen de beste garantie om in het eigen inkomen te voorzien en om mee te doen in de samenleving. Met Lucrato ondersteunen we inwoners die zelf niet de stap naar werk kunnen maken. Tot het moment dat werk gevonden is, ondersteunen we mensen in hun inkomen en helpen we schulden oplossen. Het lukt echter niet iedereen om aan het werk te gaan. We ondersteunen inwoners in hun bestaanszekerheid. De stijgende prijzen maken het voor een deel van de inwoners moeilijk om rond te komen. Inwoners die een te laag inkomen hebben om volwaardig mee te kunnen doen, ondersteunen we vanuit het Actieplan Armoede. Onze dienstverlening organiseren we zo dicht mogelijk bij de inwoners vanuit de Samen055 locaties en we benaderen onze inwoners actief in de buurten en straten met onze armoede-aanpakkers.

We investeren in NewTechPark op de Zwitsallocatie waar onderwijs, gemeente, ondernemers en inwoners werken aan de arbeidsmarktopgave binnen de techniek. Vanuit de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) bij Lucrato wordt gewerkt aan de inzet van nieuwe technologie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen om zo duurzaam en volledig mogelijk inzetbaar te worden op de arbeidsmarkt. Dit biedt kansen voor werkgevers die op zoek zijn naar gemotiveerd en gekwalificeerd personeel. Bij het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, in het lerend district van Apeldoorn, wordt geïnvesteerd in het opleiden van studenten en professionals naar het domein Veiligheid. We zetten volop in op het bevorderen van de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Maar deze stopt niet bij de gemeentegrens. Apeldoorn versterkt dan ook de samenwerking en lijnen tussen onze regionale samenwerkingspartners, bijvoorbeeld door de Uitvoeringsagenda van de regio Stedendriehoek nog meer te verbinden met de arbeidsmarktopgaven van FactorWerk.

Speerpunten van beleid

Wat zijn onze speerpunten:

  • We breiden onze bedrijventerreinen uit en werken verder aan het herstructureren, revitaliseren, verduurzamen en beveiligen van bedrijventerreinen.
  • De thema’s veiligheid, duurzaamheid en innovatie bieden ons kansen om Apeldoorn economisch te versterken. Om deze kansen te verzilveren investeren we in initiatieven die invulling geven aan deze thema’s en creëren we plekken waar ondernemers, studenten en overheid elkaar kunnen ontmoeten.
  • Creëren van een dynamisch ondernemers netwerk is een randvoorwaarde voor de groei van het impact ecosysteem. We nemen hier een actieve en faciliterende rol in.
  • Het tegengaan van armoede en uitsluiting van maatschappelijke deelname door uitvoering te geven aan het Actieplan Armoede.
  • Zoveel mogelijk mensen naar vermogen mee laten doen en voorzien in hun eigen inkomen door o.a. werk.
  • Zoveel mogelijk tegengaan en oplossen van problematische schulden.
  • Door de personeelstekorten in de zorg komt de kwaliteit van- en toegang tot de zorg in gevaar. Ook kunnen we de energietransitie niet realiseren met het huidige aantal vakmensen. Met de Tech- en Zorg1000 vergroten we de (zij)instroom naar deze sectoren.
Deze pagina is gebouwd op 12/15/2023 14:07:26 met de export van 12/15/2023 13:50:46