Doelen & prestaties

5. Een stevig vangnet met verbinding naar de sociale basis voor alle inwoners die dat nodig hebben.

Doelstelling
5.1 De houdbaarheid, toegankelijkheid en passendheid van WMO- en Jeugdvoorzieningen zijn verbeterd.

Apeldoorn heeft relatief meer inwoners met een maatwerk arrangement WMO dan gemiddeld in Nederland en andere grote gemeenten. Dit is mede te verklaren door de relatief hoge vergrijzing in onze gemeente.
Het gemiddeld aandeel jongeren met jeugdzorg in de regio ligt rond de 13%, vergelijkbaar met het gemiddelde in Nederland. De verwachting is dat het aantal jeugdzorgtrajecten licht daalt in de komende jaren, en vervolgens toeneemt (Regiobeeld juni 2023). Het is van belang de zorg zo licht als mogelijk maar zo zwaar als nodig is aan onze inwoners aan te bieden. Hierdoor kunnen we de noodzakelijke zorg bieden aan de mensen die dat het hardst nodig hebben. Hiermee doen we een zwaarder beroep op onze voorliggende voorzieningen.

Prestatie
5.1.1. De Hervormingsagenda is voor Apeldoorn uitgewerkt en de benodigde inspanningsmaatregelen zijn conform de landelijke planning geïmplementeerd

De Hervormingsagenda Jeugd bestaat uit een pakket maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. De Hervormingsagenda wil ervoor zorgen dat de meest kwetsbare jeugdigen en hun gezin de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Door de beschikbaarheid en de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de administratieve last te verminderen, kunnen we sneller de juiste zorg bieden. Dit helpt ook om te voorkomen dat jeugdigen uit huis geplaatst moeten worden.

Prestatie

5.1.2. We hebben de inkoop van de Wmo-maatwerkvoorzieningen: hulpmiddelen, trapliften en respijtopvang in 2024 succesvol afgerond zodat de toegang deze voorzieningen kan blijven indiceren.

Implementeren van een gestroomlijnd en transparant inkoopproces voor maatwerkvoorzieningen Wmo met een focus op efficiëntie, kwaliteit, klanttevredenheid binnen de gestelde termijn en voor respijtzorg samenwerking met de informele zorg. Hierbij streven we ernaar om met minder aanbieders in de zorg te werken.

Prestatie

5.1.3. In 2024 is de inkoopprocedure voor Beschermd Thuis succesvol afgerond en is strategisch partnerschap aangegaan om de implementatie van Beschermd Thuis in de wijk verder vorm te geven.

In 2021 zijn gemeenten in de regio Oost-Veluwe gestart met de implementatie van het Regionaal Ontwerp Beschermd Thuis 2030 welke specifiek gericht is op de transformatie van beschermd wonen naar een beschermd thuis voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. In 2024 implementeren we een gestroomlijnd en transparant inkoopproces voor Beschermd Thuis en zijn we in dialoog met zorgaanbieders om strategisch partnerschap vorm te geven, waardoor Beschermd Thuis verder vormgegeven kan worden in wijk.

Prestatie

5.1.4. We organiseren een domein overstijgend verkennend gesprek die inwoners leidt naar de best passende (GGZ)-ondersteuning of behandeling.

In de aanpak ‘weg met de wachtlijsten’ is ervaring opgedaan met een transfertafel; een succesvolle vorm van coördinatie en afstemming die inwoners leidt naar de best passende ggz-ondersteuning of behandeling, ongeacht bij welke zorgaanbieder men aanvankelijk is aangemeld. Deze aanpak is een groot succes. Het transfermechanisme heeft laten zien dat een deel van de zorgvragen (10%) wordt omgebogen naar passende alternatieven uit het sociaal en maatschappelijk domein. We willen deze aanpak eerder in het proces hanteren. Direct na verwijzing door de huisarts vindt een verkennend gesprek plaats waarin domein overstijgend wordt gekeken naar de hulpvraag. Is er sprake van schulden, is er sprake van eenzaamheid, is er behoefte aan ggz-behandeling? Misschien kan betaald werk (of zinvolle dagbesteding) een bijdrage leveren aan het herstel. En zo ja, op welke wijze worden deze verschillende hulpvragen integraal en in de juiste volgorde, domein overstijgend ingezet. Dat kan gebeuren in het sociaal domein, op de arbeidsmarkt en/of in het zorgdomein.

Prestatie

5.1.5. Apeldoorn Werkt Mee is uitgebreid met de doelgroep 18- en 67+ in 2024.

Op dit moment richt Apeldoorn Werkt Mee zich op de doelgroep 18 tot 67 jaar. We starten een pilot en passen de werkinstructie aan. Op de langere termijn passen we de regionale productbeschrijving ‘Werkt mee’ aan.

Doelstelling

5.2 De positie van kwetsbare groepen is verbeterd

Wij zetten ons in om huiselijk geweld te voorkomen, vroegtijdig te signaleren, terug te dringen, te stoppen en de schade van geweld te beperken.

Prestatie
5.2.1. We zien in 2024 een daling van het aantal ondertoezichtstellingen en het aantal herhaalde meldingen bij Veilig Thuis.

We zetten in op versterking van de netwerksamenwerking 'gezinsgerichte aanpak en huiselijk geweld'. De impact van huiselijk geweld is groot. Preventie door het geweld eerder te signaleren en aan te pakken, heeft onze prioriteit. We werken aan het versterken van de kennis van professionals rondom het gebruik van de meldcode zodat huiselijk geweld eerder in beeld komt. In 2024 blijven we investeren in voorlichting over huiselijk geweld aan professionals, bieden trainingen aan voor vroeg signalering en gebruik van de meldcode. Daarbij werken we aan een krachtige lokale toegang, die is toegerust om te signaleren, geweld bespreekbaar te maken en herstelgerichte zorg te bieden vanuit het veiligheidsplan. Het vergroten van de bekendheid van Veilig Thuis en het versterken van de samenwerking met het onderwijs heeft ook in 2024 onze aandacht.

Deze pagina is gebouwd op 12/15/2023 14:07:26 met de export van 12/15/2023 13:50:46