Doelen & prestaties

4. De gezondheid van alle inwoners is toegenomen.

Doelstelling
4.1 Zowel kinderen als volwassenen hebben een gezonde leefstijl

We streven ernaar dat de algehele gezondheid van Apeldoorn verbetert, zowel fysiek als mentaal. Hiervoor nemen we maatregelen om ziekte en aandoeningen te voorkomen. ‘Gezond leven’ staat niet op zichzelf en heeft betrekking op veel verschillende aspecten die van invloed zijn op welzijn en gezondheid (van sociaal netwerk tot passende huisvesting). Er komt steeds meer aandacht voor leefstijl en dat is ook nodig omdat de cijfers laten zien dat roken en alcoholgebruik weer licht toenemen, met name onder jongeren. Het aantal inwoners met overgewicht blijft groot en neemt licht toe.
Gezamenlijk met de gemeenten in de regio Midden IJssel Oost Veluwe is een regiobeeld opgeleverd voor IZA (Integraal Zorg Akkoord) wat een actueel inzicht geeft in gezondheidssituatie in de Regio. Dit regiobeeld wordt vertaald in een regio-plan, welke voor het einde van 2023 klaar zal zijn.
Tevens heeft de gemeente een plan van aanpak voor GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) opgesteld, waarbij de aandacht ligt op preventie, dit is een lokaal plan, maar met linken naar de opgaven en afspraken van het regioplan.

Prestatie
4.1.1 In 2024 is er een integraal Hitteplan voor Apeldoorn

Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en daklozen in de grote steden, hebben last van hittestress. Hitte-eilanden komen vooral voor in wijken met sociale woningbouw, mensen met lage inkomens en gebieden met weinig groen. Groen en watervoorzieningen kunnen helpen bij het verminderen van wateroverlast, droogte en het verkoelen van gebieden.

Prestatie

4.1.2 In 2024 zijn er extra watertappunten in Apeldoorn gerealiseerd en zijn gerealiseerde watertappunten beter zichtbaar.

Water drinken is belangrijk omdat water een essentiële rol speelt in het behoud van de gezondheid en het goed functioneren van het menselijk lichaam. Als gemeente stimuleren we dit door het plaatsen van gratis waterpunten. Gratis waterpunten zijn onder andere belangrijk omdat ze bijdragen aan een speel-, sport- en beweegvriendelijke omgeving. Het moedigt mensen aan om water te drinken.

Prestatie

4.1.3 De bushaltes en speelplekken in Apeldoorn zijn rookvrij

We gaan borden of tegels van de Rookvrije Generatie plaatsen op 150 grote speelplekken en alle 222 bushaltes. Via gemeentelijke communicatiekanalen besteden we aandacht aan het rookvrij maken van deze locaties. We doen dit wanneer we de borden of tegels plaatsen. We geven dan ook informatie over de stopondersteuning die beschikbaar is in Apeldoorn.

Prestatie

4.1.4 Het aantal Gezonde Leefstijl Interventie (GLI) deelnemers dat sport/beweegt gedurende het traject van GLI is gestegen.

Een gezonde leefstijl helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Bewegen en sporten helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Daarom is besloten om te kijken naar een beweegpakket voor de GLI en tevens extra in te zetten op de beweegmakelaar en het uitbreiden van laagdrempelige sportavonden voor deelnemers aan GLI en andere inwoners die drempels ondervinden om deel te nemen aan regulier sport.

Prestatie

4.1.5 In 2024 ontwikkelen we een actieplan voor gezonde voeding op het Voortgezet onderwijs.

Wij stimuleren kinderen en jongeren te bewegen, sporten en gezond te eten, door de structurele inbedding van de JOGG-aanpak (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). JOGG werkt samen met verschillende lokale partners waaronder het CJG en de Gezonde School. De inzet op een gezonde leefstijl van jeugd en jongeren is essentieel in preventie, zowel nu als ook later als volwassene. Vooralsnog was de inzet met name op basisonderwijs, nu wordt er daarnaast ook ingezet op VO

Prestatie

4.1.6 In 2024 is er een onderzoek gedaan naar hoe de leeftijdsgrens voor alcohol wordt nageleefd.

Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van jongeren. Onderzoek naar naleving helpt bij het beoordelen van de effectiviteit van maatregelen om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik.

Doelstelling

4.2 Er zijn minder gezondheidsachterstanden en meer gelijke kansen op het gebied van gezondheid voor alle inwoners van Apeldoorn.

Gezondheidsachterstanden verwijzen naar ongelijkheden in gezondheidsresultaten tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarbij sommige groepen systematisch slechtere gezondheidsuitkomsten ervaren dan andere.
Mensen met een lager opleidingsniveau leven gemiddeld vier jaar korter en krijgen ruim 14 jaar eerder te maken met een slechtere gezondheid dan hoogopgeleiden. Zij hebben meer kans op risicofactoren zoals overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast lopen zij ook meer risico op soa’s, hiv en ongeplande zwangerschappen en halen zij minder vaak vaccinaties in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die arm zijn, schulden hebben, problemen hebben met huisvesting, eenzaam of werkloos zijn, hebben meer kans op een slechtere gezondheid. Taalbarrières en verschillende sociaal-culturele waarden kunnen een gezonde levensstijl of gezondheidszorg moeilijker maken. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Apeldoorn, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden, gelijke kansen hebben om een goede gezondheid te bereiken en te behouden.

Prestatie
4.2.1 In 2024 maken meer inwoners die gebruik maken van de Regelrecht-regeling gebruik van het sport-en beweegaanbod.

Inwoners die recht hebben op de regelrecht regeling kunnen tegen een laag tarief zwemmen en sporten in een sportschool (het beweegaanbod).  In 2024 wordt het aanbod verbreed en ingezet op communicatie en vindbaarheid van het aanbod.

Prestatie

4.2.2 In 2024 zijn er meer gezinnen die gebruik maken van Kansrijke start.

Inzet op de verdere ontwikkeling van de ketenaanpak Kansrijke start, waarmee we meer kinderen van 0 tot 1.000 dagen uit gezinnen in een kwetsbare situatie een goede start in het leven geven. We voorkomen onbedoelde en ongewenste zwangerschappen, bieden vroegtijdige ondersteuning aan (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie en versterken gezond en veilig ouderschap.

Deze pagina is gebouwd op 12/15/2023 14:07:26 met de export van 12/15/2023 13:50:46